3S small.jpg

CVAL RESIDENCE

Location: Cyprus - Nicosia - Lakatamia

Plot size: 574m2

Built Surface Area: 240m2

Covered Terraces: 39 m2 

Garden: 364 m2

Construction Date: Work in Progress

Budget: €300.000

 

 

The uniqueness of the plot lies in the complexity itself as 3 of the adjacent neighbouring limits are surrounded by tall residential development.

 

This imposed the first condition and/or restriction, that of creating blind walls in order to obstruct the views from the perimeter residences, hence securing the privacy factor. 

 

The second condition and/or restriction developed from the geomorphical aspect of the plot itself, of which the steep slope was used as a natural source of light to the 'basement' functions which are none other than the terraced (gabion wall) garden, swimming pool, bbq area and office, areas around which the entire "Π" shaped concept evolves.

 

The ground floor open plan functions (entrance lobby, chimney corner, living, dining and kitchen) have plunging garden pool views and extend outwards to covered terraces which also secure privacy from neighbouring residences by the use of pivoting / rotating louvres.

 

Finally, the upper floor comprises of 2 bedrooms, 1 bathroom and an ensuite master bedroom with w.i.c. all of which also privilege from plunging garden pool views.

 

Vegetal green roofs with photovoltaic systems secure high thermal insulation values and low electricity consumption.

 

Last but not least, the aesthetics, choice of materials, colors, vegetation and furniture add to the natural and organic aspect intended. 

LOCATION

Cyprus, Nicosia, Lakatamia

CATEGORY

RELEASE

September 2021